Stenläggning och murar som håller

Att använda sig av sten, stenplattor eller betongblock för att skapa en gångväg, uppfart till garaget, uteplats eller trappa vid huset är ett väldigt trevligt alternativ som ger många valmöjligheter. Till skillnad från exempelvis asfaltering eller att anlägga en grusgång går det att få väldigt många olika variationer i fråga om färger och texturer och resultatet blir så gott som underhållsfritt och håller i åratal om det är väl utfört.

Ökar fastighetsvärdet

Genom att anlita en professionell stenläggare i Stockholm kan du få en individuellt utformad plats som förvandlar din fastighet till kvarterets pärla. Naturligtvis är det också något som påverkar fastighetens värde vid en eventuell försäljning.

Gångar, körvägar och murar som är i dåligt skick ger ett mindre tilltalande intryck av fastigheten. Motsatsen gäller naturligtvis när arbetet är minutiöst utfört och kompletterar din fastighet perfekt. Ett högre fastighetsvärde efter utförd stenläggning är ännu mer sannolikt i Stockholmsregionen, där fastighetspriserna generellt är höga.

Många alternativ

Det finns otroligt mycket man kan göra med olika typer av sten. Om trädgården inte har en särskilt tilltalande form går det att bygga upp terrasser, rabatter, murar och fina uteplatser. En damm kantad av ett vackert stenarrangemang förhöjer trivseln i trädgården och den som gillar att odla grönsaker kan ha nytta av upphöjda odlingsbäddar – konstruerade av sten – för att slippa ligga på knä vid trädgårdslandet.

Marmor, granit, gråsten, betongblock, sandsten, olikfärgade stenar. Du har en uppsjö av olika material och färgkombinationer att välja mellan. Som rutinerade stenläggare i Stockholm kan vi ge rådgivning kring vad man kan använda för olika ytor och visa exempelbilder från tidigare uppdrag vi har utfört för att ge dig inspiration när du planerar ditt stenlagda utomhusområde.

Ett tungt arbete 

Stenläggning är ett tungt arbete och det är lätt att få ont i ryggen om man inte har rätt teknik och erfarenhet. Det är också väldigt viktigt att underarbetet blir rätt utfört för att det senare inte skall bildas sättningar och ojämnheter på ytan.

Det är särskilt viktigt om det handlar om garageinfarter, parkeringsytor och uppfarter där bilar och annan tyngre trafik kommer att köra. Gör man inte underarbetet rätt, får man efter en kortare tid, göra om allt igen. Därför är det bättre att göra rätt från början.

stenläggare Stockholm i arbete

Värdefullt med professionellt utförd stenläggning

Sverige är ju ett land med stora temperaturskillnader och när tjälen går ur på våren är det lätt hänt att marken rör sig. Därför är det viktigt att man har gjort ett bra underarbete med tillräcklig dränering för att undvika att stenarna på ytan förskjuts. Ta hjälp av någon som har god erfarenhet av att lägga sten. Det kommer att löna sig.

Om man gör allt rätt får man ett resultat som kan hålla i årtionden, faktiskt århundraden om man ser till underhålla väl. Se bara på gamla borgmurar eller stengärdsgårdar – de har stått sedan de byggdes för flera hundra år sedan. Stenläggning är alltså en bra investering om man vil ha ett hållbart och relativt underhållsfritt resultat.

Kan man få ROT-avdrag för stenläggning?

Generellt sett är stenläggningar och markarbeten i trädgården tyvärr inte något som berättigar till ROT-avdrag. Däremot kan det gå att utnyttja när man reparerar skador, exempelvis en återställning i samband med dränering. Villkoret är dock att det sker inom en viss tidsram. Vänligen kontakta oss så kan vi ta reda på vad som gäller i ditt fall.  

Vi är specialister på stenläggning och utför alla typer av uppdrag